top of page
Foto van schrijverTessa van Rossen

Plek nemen in je samengestelde gezin?

Tijdens een van mijn laatste sessies met Steffie en Hans, die samen “een pittig samengesteld gezin bestuurden” vond ik het lastig om de juiste woorden te vinden voor wat ik voelde.


Ik realiseerde mij dat hun probleem een veel voorkomend probleem was in vrijwel ieder samengesteld gezin.


In hun communicatie worstelden ze namelijk met een gezamenlijke pijn. Een pijn die hen zou kunnen verbinden, in plaats daarvan maakten ze ruzie en leken ze verder dan ooit van elkaar verwijderd.


Een samengesteld gezin is een gezin waarbij er een of meerdere kinderen zijn uit een eerdere relatie. Er is een grote diversiteit mogelijk. Stiefouders met kinderen, stiefouders zonder kinderen. Een kind, meerdere kinderen, meerdere exen. Dat het samengestelde gezin zo divers kan zijn en soms zo moeilijk te managen blijkt uit de cijfers. Een samengesteld heeft een grotere kans om uit elkaar te gaan dan een kern gezin (beide biologisch ouder van alle aanwezige kinderen).


Er bestaan een aantal issues die we in bijna ieder samengesteld gezin tegenkomen. En dat heeft niets met de partners te maken maar wel met de structuur van een samengesteld gezin. Je zou kunnen zeggen dat de structuur bepaalde problemen met zich meebrengt.


Zoals je ziet bij bepaalde gewassen die kwetsbaar zijn voor een bepaalde plaag. Of wanneer een bepaalde diersoort gevoelig is voor bepaalde ziekte. Zo zou je kunnen stellen dat een samengesteld gezin ook ‘bijna standaard’ kwetsbaarheden heeft op bepaalde kernpunten.


Hans (vader van zoon Thijs en dochter Kim) en Steffie (stiefouder en partner van Hans) waren in vermomming meerdere van deze kwetsbaarheden tegengekomen:


  • De ex bemoeide zich ermee

  • Hans voelde zich in een spagaat zitten naar zijn kinderen en Steffie zijn vriendin. Hij wilde het voor iedereen goed doen, maar voelde zich alsof hij alleen maar kon falen

  • Steffie voelde zich onzichtbaar als de kinderen er waren. Het ging alleen maar over hen. Hans leek wel blind.

  • Hans vond Steffie te streng

  • Steffie vond Hans te soft

  • Het was moeilijk om afspraken te maken over de huisregels en de regels die er waren werden niet gehanteerd

  • Volgens Steffie zou Hans beter moeten opvoeden

  • De kinderen leken boos en negeerden Steffie


In deze blog zal ik niet alle kwetsbaarheden van een samengesteld gezin bespreken. Bovengenoemde punten zijn uitingen van gedachten en gevoelens, aannames en interpretaties. Zij verbloemen de onderliggende structurele kwetsbaarheden. Veel onenigheden gaan over de zoektocht naar oplossingen.


Terwijl in een samengesteld gezin het daar vaak juist niet om draait. Soms vind je namelijk geen oplossingen. Het is dan het allerbelangrijkst om in verbinding te blijven met elkaar terwijl je om leert gaan met je eigen machteloosheid!


Hierin is je reactie belangrijker dan de inhoud. Het gaat daarbij om het toepassen van zelfkennis en jouw vermogen om je eigen plek in te nemen.


Het gaat dus niet om de inhoud van de situatie, maar om hoe je ermee omgaat. Hoe neem jij je plek in?!


Dit is een wijze les, voor iedere vorm van relateren, maar zeker voor partners in een samengesteld gezin!


Hoe kijk je voorbij de inhoud en alles ‘wat jou wordt aangedaan’. Voorbij alles wat zeer doet en schuurt?


Een relatie en zeker een samengesteld gezin is een enorme uitdaging, een spiegel om te komen tot meer zelfkennis en liefde!


Wat je kan helpen is het volgende:


  • Kun je de situaties die je raken objectief beschrijven. (met zo min mogelijk emoties en zoveel mogelijk feiten?)

  • Kun je beschrijven hoe je reageerde?

  • Wat zou je anders kunnen doen? Ben je de beste versie van jezelf geweest? In jouw ogen? Hoe kijken anderen ernaar?


Steffie en Hans mochten naast het doen van bovenstaande oefening vooral ook leren eerst contact te maken met hun eigen gevoelens en reacties en daarvoor volledige verantwoordelijkheid te nemen.


Dus niet wijzen naar de triggers (kinderen, exen, partner, omstandigheden, “het weer”, de gehaktballen.). Maar onderzoeken in zichzelf: wat gebeurt er nu van binnen. Wat maakt mij zo geraakt? Wat wens ik nu eigenlijk van mijn partner? En hoe kan ik dat communiceren, zodat de ander het ook kan ontvangen? Wat heb ik nodig en wat heeft mijn partner nodig?


Steffie en Hans hebben samen ook een familieopstelling gedaan om meer inzicht te krijgen in de onderstroom binnen hun gezin. Door te ordenen en te erkennen kwam er meer rust onderling en werd de sfeer gemoedelijker en de communicatie zachter!


Het was heel mooi om te zien hoe Steffie en Hans samen sterker werden en de kinderen daardoor automatisch veiliger!


Wil je meer weten over het samengestelde gezin?


Dan nodig ik je uit mijn e-book te bestellen over het samengestelde gezin. Genaamd ‘Samengesteld Samen’!

Comentários


|

bottom of page