top of page
Foto van schrijverTessa van Rossen

Wat is het verschil tussen hooggevoeligheid en heldervoelendheid?


Bovenstaande vraag werd mij gesteld in mijn ‘vraag en antwoord rubriek’. Op zich is het leuk te weten welk onderscheid je kunt maken in de verschillende gevoeligheden! Uiteindelijk draait het er in de praktijk om hoe je omgaat met je gevoeligheid, onder welke noemer deze ook maar valt! Belangrijkste is je bewust te zijn van wie je bent en hoe je in elkaar steekt als mens!


Om de vraag goed te kunnen beantwoorden moeten we eerst naar het begrip hooggevoeligheid kijken.


Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit worden namelijk nog al eens door elkaar gebruikt.


Hoogsensitiviteit is:

  1. een verhoogd vermogen om prikkels waar te nemen

  2. een diepgaande verwerking van prikkels in de hersenen

Deze twee kenmerken van hoogsensitiviteit hebben tot gevolg dat een hsp meer tijd nodig heeft om te herstellen van prikkels en deze te verwerken. Als je die hersteltijd niet krijgt of neemt, raakt een hsp snel overprikkeld, met gevolgen zoals: vermoeidheid, emotionaliteit, lichamelijke klachten, angst, een ‘kort lontje’ en teruggetrokkenheid. Chronische overprikkeling kan zelfs leiden tot burn-out en depressie.


De emotionele reactie die voort kan vloeien uit overprikkeling die hoogsensitieve mensen kunnen ervaren noemen we hooggevoeligheid.


Hoogsensitieve mensen hebben door een sterkere werking van onder meer hun spiegelneuronen het vermogen zich diep in te leven in anderen. Hun empathische vermogen is sterk ontwikkelt. Ook zijn ze gevoelig voor het waarnemen van sfeer in een ruimte, nemen ze meer dan gemiddeld prikkels waar zoals geluiden, straling van apparaten, emoties van andere mensen etc.


Heldervoelendheid gaat weer een stap verder dan hoogsensitiviteit. Het is het vermogen om in je lichaam waar te nemen welke klachten een andere persoon ervaart. Heeft de ander (onzichtbaar en niet geuit) buikpijn dan kun je dat voelen in je eigen lijf.


Dit heldervoelen overstijgt de werking van de spiegelneuronen. Het is een gevolg van energieoverdracht welke zich vervolgens vertaalt in je lichaam. Heldervoelen zie je ook terug bij handoplegging. Een heldervoelend persoon is bijvoorbeeld in staat -zonder vooraf geinformeerd te zijn, waar in het lichaam een ziekte of klacht zich bevind. De handen ‘voelen’ aan het lichaam waar het probleem zit.


Vaak zie je heldervoelendheid in combinatie met bijvoorbeeld helderweten. Wanneer iemand zijn handen op een lichaam plaatst voelt de heldervoelende persoon met de handen waar een klacht of probleem zich bevind, en het helderweten (een paranormale mentale ingeving) verklaard wat de handen voelen. Het helderweten geeft dan bijvoorbeeld aan dat er ‘darmproblemen’ zijn of een tumor of darmpoliep onder de handen aanwezig is.


Heldervoelendheid en helderwetendheid zijn paranormale kwaliteiten. Deze waarnemingen doe je niet met de gewone zintuigen. Deze hebben met energie en informatie overdracht te maken en het vermogen om je van deze energieoverdracht bewust te zijn. Dit vermogen wordt ook wel ‘het zesde zintuig’ genoemd.


Hoogsensitiviteit is een talent wat ongeveer 20% van de wereldbevolking heeft en waarbij de hoogsensitieve persoon door een andere werking van de hersenen het vermogen heeft om meer (fysieke) prikkels waar te nemen en een groot empathisch vermogen ontwikkelt.


Wanneer je prikkels waarneemt is het belangrijk onderscheid te kunnen maken tussen je eigen gevoelens en die van de ander. Hier komt het van pas om te weten wat er aan de hand is!


Je kunt dan specifieke oefeningen doen zoals het wegsturen van energetische indrukken. Je kunt hiertoe hardop of in jezelf duidelijk zeggen: ‘Alles wat niet van mij is gaat terug naar waar het vandaan komt!’.


Ook is het van belang te weten wanneer je overprikkelt raakt. Wanneer je hoogsensitief bent is zelfkennis hierin erg belangrijk. Weten waar je grens ligt en jezelf en je omgeving daarop kunnen attenderen is een belangrijke vaardigheid hierin!


Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Volg dan de online cursus: ‘Hoogsensitiviteit als kracht!’

Comments


|

bottom of page