Je schaduwkant leren kennen

Als helderziende heb ik een opwindend leven! Op een feestje zie ik de mensen vaak als veel-kleurig. Ik zie de fantastische mensen die ze zijn en ik zie hun schaduwkanten. Wat ook heel leuk is om te zien!

In mijn werk zie ik dat ook alleen dan mag ik erover praten, heerlijk is dat.

Wanneer ik een superlieve vrouw ontmoet bijvoorbeeld, die zichzelf wegcijfert dan zie ik ook haar schaduwzijde. De zijde die boos is en wrokkig over alles wat er verkeerd is gegaan in haar leven. Plus de kant die verdrietig is en treurt. Wanneer ze deze kanten van zichzelf wegstopt, raakt ze uit balans.

Ieder mens heeft niet maar één kant. Wel tonen mensen het liefst hun mooie kant aan elkaar! Onze schaduwzijde verbergen we het liefst! Dat vind ik -ook bij mijzelf- bijzonder om te zien, ik heb zelf ook last van dat fenomeen.

Zo schaamde ik mij laatst om toe te geven aan de dierenarts dat onze kat een nestje kittens had gekregen. Ik vond het moeilijk om dat te vertellen omdat iets in mij aanvoelde dat de dierenarts dat afkeurde. Waren er niet al voldoende katten in het asiel? Moest mijn nestje er ook nog bij! Ik ‘wist’ dit voordat ik meldde dat we een nestje kittens hadden. En wilde het liefst verbergen dat we ons nestje hadden. Ik voelde dat ik wellicht egoïstisch was geweest om mijn kat niet te laten steriliseren. Dat ik het leuk vond om een nestje kittens te zien opgroeien. Ik wilde mijn -voor haar wellicht- egoïstische kant het liefst voor verbergen.

Als ik sacherijnig ben kan ik toch vriendelijk tegen de caissière doen als ik mijn boodschappen betaal. Ik kan mijn schaduwzijde die op dat moment chagrijnig is ‘verbergen’. Ik kan zelfs glimlachen, toch straalt mijn aura dan wel die chagrijnige energie uit.

Zo heeft ieder mens een aura vol met kleuren. Die kleuren geven iets weer over hun stemming maar ook over patronen en denkbeelden die zij al langer hebben.

Het is een momentopname met wat ‘lange termijn flarden’ erin.

Wat ik belangrijk vind om mensen te leren is dat wanneer zij slechts een kant van zichzelf willen zien en slechts een kant tonen aan de wereld, zij eigenlijk niet volledig zichzelf zijn.

Wanneer zij een deel van zichzelf verbergen, zijn zij dus niet volledig in acceptatie met zichzelf. En om jezelf goed te voelen is het fijn wanneer je zo min mogelijk van jezelf verbergt.

Iedereen liegt, stinkt, boert, laat scheetjes, heeft haar, is wel eens boos, geïrriteerd, sacherijnig, kortaf, hatelijk, jaloers, afgunstig, hebberig, vraatzuchtig, genotzuchtig en meer. Dat zijn menselijke eigenschappen die er zijn! We kunnen ze bevechten of er vrede mee sluiten!

Wanneer we er vrede mee kunnen sluiten kunnen ze ‘in proportie’ een deel van je leven vormen. Wanneer je ze onderdrukt of wegdrukt gaan ze ondergronds en richtten ze schade aan omdat je ze dan niet in beeld hebt. Ze kunnen dan onbeheersbaar worden en groeien

Het handigste is wanneer je je schaduwzijdes er laat zijn, echter wel zelf kiest in hoe je er mee om gaat en op welke wijze je ze er laat zijn.

Wanneer je jaloers bent op je buurvrouw kun je die emotie laten zijn, hem onderzoeken, doorvoelen en hij ebt weg! Wanneer je vind dat je slecht bent omdat je jaloers bent op je buurvrouw wordt die emotie groter en gaat hij in de weg zitten.

Wanneer je gaat handelen vanuit jaloezie, en je bekrast bijvoorbeeld de auto van de buurvrouw ervaar je hoe het is om je schaduwzijde de baas te laten zijn en wordt hij buiten proportioneel! Ook dat is niet wenselijk.

Door de schaduwzijde te accepteren als onderdeel van je menselijke bestaan. Zo kun je hem er laten zijn waardoor hij gevoeld wordt en je er niet naar hoeft te handelen. ‘Je schaduwzijde laten zijn’, meer is niet nodig.

Kun jij je schaduwzijde er laten zijn?

Mag jij van jezelf zowel de positieve als negatieve kanten van je mens zijn ervaren? Of ontken je je minder positieve gevoelens en ervaringen?

Het hebben van ongewenste emoties betekent dus niet dat je ernaar handelt. Je kunt ondanks je negatieve emoties toch een positieve weg kiezen.

Zoals een vrouw die ik ken een collega absoluut verafschuwde en zij toch vriendelijk kon doen tegen de collega. Omdat zij haar negatieve gevoelens erkende en ze accepteerde was zij daartoe in staat! Ze werden geen vrienden maar zaten elkaar of hun gevoelens ook niet in de weg.

Leave your comments

Comments

  • No comments found